RSS

Lauko durys.

Lauko Durų Tipai

Jei turite nuosavą namą ir ieškote naujų durų, neskubėkite rinktis įsprūdinių medžio masyvo, nes jos neatsparios atmosferos poveikiams. Taip pat dažnai nebūna reikalo montuoti seifo tipo durų – nuo vagių tai visiškai neapsaugos, nes į vidų jie gali patekti pro balkonus, terasas, langus, ypač jei šie dideli, lauko durys gaminamos tam tikromis technologijomis, kad būtų apsaugotos nuo atmosferos poveikio. Naudojamos įvairios medžiagos – paprastai derinamos kelios. Tai suteikia stabilumo, gaminys atsparesnis besikeičiančioms oro sąlygoms ir pan.

Dažniausiai derinami aliuminio lakštai su drėgmei atsparia MDF plokšte, durys nudažomos – taip apsaugomos nuo drėgmės. Gali būti padengtos PVC laminatu (atsparios ir braižymams). Kartais vietoj plokštės pasirenkama drėgmei atspari fanera, dar kitaip vadinama jūrine – tai jau skonio reikalas.

Turbūt jau atsibodo posakis, kad lauko durys – namų vizitinė kortelė. Galbūt ir banalu, bet tiesa. Jų įvairovė -didelė: sendintos, su unikaliomis rankenomis, papuoštos įmantriais raižiniais, modernaus stiliaus iš metalo ir stiklo pluošto… Beje, senovėje kinai tikėjo, kad didžioji dalis energijos į namus patenka pro duris, tad negalima jų montuoti bet kaip ir bet kokių.

Dažniausiai užduodami klausimai apie lauko duris:

Kiek vidutiniškai kainuoja patikimos lauko durys?
Nėra vieno standarto – juk galima pasirinkti kitokį apdirbimo būdą, medžiagas, apdailą, tad kis ir kaina. Iš esmės galima pasakyti, kad lauko durų kaina su spynomis prasideda nuo 1300 Lt, tačiau gali siekti ir kelis tūkstančius. Kuo daiktas pigesnis, tuo mažiau įdėta darbo ir kokybės, tačiau jokiu būdu negalima sakyti, kad pigios durys prastos -tiesiog jos gali būti ne tokios patvarios, trumpiau naudojamos ir pan.

Kokias lauko duris geriausia įstatyti rastiniame name?
Nėra taisyklių, kokios tinka, o kokios – ne, tik reikėtų atsižvelgti į namo konstrukciją. Durų angai turi būti užtektinai vietos, antraip namui„sėdant” durys deformuosis. Beje, turbūt retai kas ryžtųsi rastiniam namui pritaikyti plastikines lauko duris, nors tai skonio dalykas. Ar gali būti stiklinės lauko durys? Taip, gali. Jos ne ką prastesnės už kitokias. Juk dažnai nuosavuose namuose būna didelių, iki pat žemės langų, įstiklintų terasų, tad ir duris galima įmontuoti stiklines.

Saugumą namuose turi užtikrinti visuma priemonių: tvirti langai, balkonų užraktai, signalizacija ir t. t. vien tik durys nuo įsibrovėlių neapsaugos.

Šarvuotos lauko durys

Dabar bene populiariausios, tačiau ir jos negali garantuoti šimtaprocentinio saugumo. Patartina, kad vienas užraktas būtų seifinio tipo, antrąjį galima rinktis savo nuožiūra. Atkreipkite dėmesį, kad užraktas būtų rakinamas iš abiejų pusių, patikimiau – jei keliomis kryptimis. Jei užsisakysite duris su skląsčiu, pasvarstykite, ar mažas vaikas neužsidarys būdamas vienas namuose. Senų durų išmesti nepatartina – tegu lieka: dvigubos kur kas saugiau, o ir garso izoliacija didesnė. Beje, atkreipkite dėmesį, kad šarvuotos lauko durys būna dviejų tipų – į butus ir nuosavus namus, kurios yra lauke. Jų sandara skiriasi, tad ir kaina negali būti vienoda.

Tokios mūsų šalyje dar nelabai populiarios, tačiau Vakaruose labai mėgstamos. Stiklo pluošto durys – puiki medinių imitacija. Stiklo pluoštas patvarus, tvirtas, atsparus besikeičiančioms oro sąlygoms ir korozijai, itin sandarus – nepraleidžia nei šilto, nei šalto oro, be to, tai nekintanti medžiaga – ji nesitraukia ir nesiplečia. Aliuminio lauko durys taip pat patvarios, itin stabilios, atsparios ir temperatūros svyravimams, ir įvairiems kitiems atmosferos poveikiams. Tokias duris labai lengva prižiūrėti, rečiau prireikia remontuoti.

Lauko durys turi būti saugios! Atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:

  • Durų saugumas priklauso nuo konstrukcijos ir spynos. Saugiausios – pilnavidurės durys su apsauginiu metalo lakštu arba su metalinės konstrukcijos pagrindu. (Užsienyje netgi yra skiriamos tam tikros saugumo klasės.)
  • Pasidomėkite durų garso izoliacija, sandarumu, ar gerai sulaiko šilumą. Beje, ant įvežamų durų paprastai būna nurodyta, kad jos gali atlaikyti ne mažesnį kaip 30 decibelų garsą. » Pasiteiraukite, ar atlikti bandymai – ar patikrintos priešgaisrinės, mechaninės savybės.
  • Išsiaiškinkite, kaip durys pagamintos: kokia mediena, užpildas, kokia medžiaga bus padengiamas durų rėmas, kokia apdaila.

Jei norite saugumo, nepakaks gerų durų ir paprastos spynos. Ir atvirkščiai – kokybiška spyna, įstatyta į senas duris, saugumo nesuteiks.

Nebūtina įmontuoti daug spynų – užtenka ir vienos, bet kokybiškos.

Nevalia pamesti raktų, ypač šarvuotųjų durų -tokiu atveju spyną gali tekti perkoduoti arba pakeisti.

Geriausia, jei montuojant duris tarpas tarp staktos ir sienos užbetonuojamas. Montavimo putos paprastai naudojamos nedidelio saugumo klasės medinėms durims montuoti.
Paklauskite, kuriam laikui suteikiama garantija.

KĄ MUMS PATARIA FENGŠUI?
Visų pirma, jei turite nuosavą namą, prie lauko durų pasodinkite gėlių – į namus pateks teigiamos energijos. Idealu, jei lauko durys nukreiptos į šiaurės rytus – pasak išminčių tame name gyvenanti šeima sutars darniai, jiems seksis. Jei durys nukreiptos j šiaurę, geroji energija neskuba užsukti į tokius namus. Gal dėl saulės trūkumo? Tokie žmonės negyvena labai blogai, bet ir ne itin džiaugsmingai Jei durys nukreiptos į šiaurės vakarus, pasak kinų išminčių, jau blogiau – plūsta neigiama energija. Išeitis -būste turi būti kuo daugiau šiltų spalvų, dar geriau – prie pat durų. Na, o vakarinė pusė nieko blogo nežada – žmonėms gyventi sekasi gerai. Durys j pietvakarius – ne pats geriausias variantas, jei tikėtume senolių išmintimi, mat namuose prisikaups energijos, kuri skatins pernelyg išlaidauti. Išeitis – prie durų prikalti pasagą arba netoliese padėti kokį raudoną daiktą, o prieškambarį apšviesti šilta šviesa.

LAUKO DURŲ APDAILOS MEDŽIAGOS TURI BŪTI ATSPARIOS ATMOSFEROS POVEIKIUI. KAIP DEKORO ELEMENTĄ TINKA NAUDOTI VITRAŽINĮ STIKLĄ.

Ką reikėtų žinoti nusprendus įsigyti lauko duris:
« Lauko durys gali būti dažytos, faneruotos natūralia medžio faneruote (skirtumas – kaina ir išvaizda), tačiau žiūrėkite, kad būtų atsparios atmosferos poveikiui – tam naudojamos specialios medžiagos.
• Kiekvienos durys turi būti pažymėtos numeriu – patikrinkite ar jūsų perkamos tokį turi.
• Virš lauko durų būtina įrengti stogelį ne aukščiau kaip 1 metras virš durų (apsaugos nuo lietaus, sniego) – durys tikrai tarnaus ilgiau. Pietinėje pusėje nerekomenduojama rinktis tamsių spalvų – nublukins saulė.
• Lauko durų metalinė konstrukcija negali būti vientisa, nes abiejose pusėse esant skirtingai temperatūrai susidaro kondensatas, ir vidinė pusė sudrėksta.
• Lauko durų apdailos pasirinkimas nedidelis, mat medžiagos turi būti atsparios atmosferos poveikiui. Netinka laminatas ar specialia plėvele nepadengtos medienos drožlių plokštės. Kaip apdailos elementas netiks ir natūralus, neapdorotas medis, nes ims plėstis – jį veiks drėgmė. O jei drėgmės bus pernelyg mažai, susitrauks. Lauko durims apdailinti paprastai naudojama drėgmei atspari medžio dulkių plokštė (MDF), ji nudažoma.
• Pasirūpinkite gera garso izoliacija, jei netoliese – geležinkelis, automagistralė ar oro uostas, kitos triukšmingos vietos. Kiek durys sulaikys garso, priklauso nuo jų užpildo.
Montavimo darbus patikėkite specialistams – tai turi būti padaryta labai kruopščiai.

Paimta www.valdopatarimai.lt




Musu draugai http://www.gigasiste.lt

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS